Ilmalämpöpumppu omakotitaloon - Energiakumppaneiden ratkaisut

Ilmalämpöpumppu omakotitaloon

Ilmalämpöpumppu toimii varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla alentaen energiankulutusta.

Kesällä ilmalämpöpumppua voidaan käyttää sisätilojen viilentämisessä. Viilentämisen lisäksi ilmalämpöpumppu vähentää sisätiloista kosteutta ja lisää siten asumisviihtyvyyttä. Suurin hyöty ilmalämpöpumpusta saadaan sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Toisaalta myös öljylämmitteiset kodit ovat nousseet sähkölämmitteisten rinnalle öljyn hinnan kallistuessa.

Kerrostalohuoneistossa ilmalämpöpumppua tarvitaan lähinnä viilentämiseen. Ilmalämpöpumpun hankkimiseen ja ulkoyksikön asentamiseen tarvitaan asunto-osakeyhtiön hallituksen lupa. Taloyhtiöllä saattaa kerrostalossa olla myös ohjeet siihen, mihin ulkoyksikön saa sijoittaa.

Ilmalämpöpumppu koostuu ulkoyksiköstä, sisäyksiköstä ja niiden välille tulevista sähköjohdosta sekä putkista, joissa kylmäaine kulkee. Sekä sisä- että ulkoyksikön tuulettimista kuuluu pientä hurinaa, kun laite on käytössä.

Ilmalämpöpumppu omakotitaloon

Sisäyksiköitä on yleensä vain yksi, ja se levittää joko lämpimän tai viileän ilman koko asuntoon. Se kannattaa siis sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ilma leviää mahdollisimman tasaisesti laajalle alueelle. Sijoittelun suunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaisten apua.

Sähkölämmitteisissä kodeissa ilmalämpöpumppu säästää kustannuksia vuosittain muutama sata euroa, Ilmalämpöpumpun ja sen asennuksen hinta on kahden tuhannen euron paikkeilla. Asennustyöstä maksettu osuus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Kun pumppua käytetään lämmitykseen, sen termostaatti säädetään paria astetta korkeammalle kuin lämpöpatterien termostaatit. Näin pumppu hoitaa lämmityksen ja patterit menevät päälle vasta kovilla pakkasilla. Myös ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä, joten sen käytössä on hyvä pitää järki kädessä. Jos pumppu pyörii kesällä jatkuvasti täysillä viilennystä varten, se pienentää muuten saavutettavia säästöjä. Kesällä viilennykseksi usein riittää, että säädetään lämpötila 24-25 asteeseen.

Energiakumppanit ympäri Suomen

Henkilökohtaista palvelua lähellä sinua.

Jarkko Mattinen

Tekninen neuvonta

Jarmo Kylmänen

Tekninen neuvonta

Juha Peltonen

Etelä-Suomi

Katso kaikki